Τρίτη 21 Απριλίου 2015

Τελικά τα μνημόνια φέρνουν ανάπτυξη;

Σημερινές δηλώσεις του κου Σταθάκη: με τη Συμφωνία του καλοκαιριού, τους δύο επιτυχημένους γύρους διαπραγμάτευσης το φθινόπωρο, την κεφαλαιακή θωράκιση των τραπεζών και την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, ανοίγει ο δρόμος για την ελάφρυνση του μακροπρόθεσμου χρέους και την επιστροφή της οικονομίας σε αναπτυξιακή τροχιά, από το δεύτερο εξάμηνο του έτους”.


Δηλαδή τι μας λέει ο καλός υπουργός. Ότι η εφαρμογή του σκληρότερου μέχρι τώρα  μνημονίου (διότι αυτό ακριβώς είναι η συμφωνία του καλοκαιριού​, η "θωράκιση" των τραπεζών και η ολοκλήρωση της αξιολόγησης) φέρνει την ανάπτυξη! Ο υπουργός βέβαια δεν θα έκανε ποτέ την κουταμάρα να υπονοήσει ότι η "ελάφρυνση του μακροπρόθεσμου χρέους" (προσέξτε, όχι η διαγραφή),  δηλαδή ενδεχόμενη μείωση επιτοκίων και παράταση αποπληρωμής, θα ήταν από μόνη της ικανή να βάλει την οικονομία σε αναπτυξιακή τροχιά.  Θα γελούσαν και οι πέτρες.
Όλοι όμως ξέρουμε ότι η κυβέρνηση ισχυρίζεται (και με αυτό το σκεπτικό κατέβηκε στις εκλογές του περασμένου Σεπτεμβρίου) ότι τα μνημόνια είναι καταστροφικά, η εφαρμογή τους όμως (με πόνο ψυχής βέβαια) είναι μονόδρομος αφού ο Πρωθυπουργός δέχτηκε εκβιασμό και υπέκυψε, μιας και ο λαός δεν του έδωσε εντολή ρήξης με την Ευρωζώνη. Τώρα όμως μαθαίνουμε ότι τα μνημόνια φέρνουν ανάπτυξη!


Στο ίδιο μήκος κύματος και  ο ΠτΔ σε σημερινές του δηλώσεις. Η εφαρμογή των μνημονίων φέρνει ανάπτυξη!
"Διότι μόνο με τη διόρθωση αυτών των λαθών (σ.σ.  εννοεί λάθη των θεσμών) ​και​ οπωσδήποτε με την τήρηση των δικών μας υποχρεώσεων, η ελληνική οικονομία θα αποκτήσει τη σταθερότητα εκείνη και την αναπτυξιακή προοπτική που επιβάλλεται ..."


Τελικά ρε παιδιά έχω μπερδευτεί. Είναι καλά ή είναι κακά τα μνημόνια; Μπορεί να μας διαφωτίσει κάποιος;​

Γιάννης Περακάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου