Τρίτη 10 Φεβρουαρίου 2015

Στο Eurogroup με πρόταση που δεν μπορούν να αρνηθούν





Πρέπει λοιπόν να είμαστε ικανοποιημένοι από τον περιορισμό του μνημονίου στο 70% και την αντικατάσταση του υπόλοιπου 30% με μεταρρυθμίσεις σε συνεργασία με τον ΟΟΣΑ σε αντικατάσταση της λεγόμενης «εργαλειοθήκης» (sic!); Να είμαστε ικανοποιημένοι με την διατήρηση των πρωτογενών πλεονασμάτων – και την αποφυγή της αύξησής τους; Να είμαστε ικανοποιημένοι με τη διευθέτηση της αποπληρωμής του χρέους με την αντικατάσταση μέσω swaps με νέα ομόλογα μεγαλύτερης διάρκειας, αντί για διαγραφή έστω και μέρους του χρέους; Με μόνο και μόνο αντίτιμο ορισμένα μέτρα αντιμετώπισης της λεγόμενης «ανθρωπιστικής κρίσης» (sic!) – βλέπε συσσίτια, θέρμανση, ηλεκτροδότηση, ύδρευση σε κάποιους εντελώς εξαθλιωμένους συμπολίτες μας. Αν με αυτά τα όπλα η «αριστερή κυβέρνηση» προσέρχεται στη λεγόμενη «διαπραγμάτευση», φανταστείτε ποιος θα είναι ο συμβιβασμός. Γι’ αυτό ο ραδιοσταθμός "στο ΚΟΚΚΙΝΟ" καλεί τον κόσμο να προσέλθει «αυθόρμητα» για να στηρίξει την κυβέρνηση. Πάνε τελικά και οι «αγανακτισμένοι» και οι πλατείες και τα κινήματα που είχαν εκδηλωθεί. Μελαγχολία ή ανασύνταξη για όσους δεν χωράμε στο λιποβαρές πλαίσιο;  
Το Κουτί της Πανδώρας 10 Φεβρουαρίου 2015
Με ανοιχτά χαρτιά πάει η ελληνική πλευρά στο έκτατο Eurogroup της Τετάρτης και μια πρόταση που ενσωματώνει στοιχεία του μνημονίου και της επιστολής Γιουνκέρ που όμως δε συνδέονται με την αυτοτροφοδότηση της κρίσης. Από το υπουργείο Οικονομικών ξεκαθαρίζεται πως η πρόταση δε θα περιέχει ριζοσπαστικά στοιχεία αλλά θα είναι τέτοια που θα επιτρέψει πολιτικά στους δανειστές αφενός να δώσουν στην Ελλάδα το χρόνο που ζητά  για να σχηματίσει το πρόγραμμά της για την τετραετία 2015-2018 αφετέρου να επικοινωνήσουν τη συμφωνία με τρόπο που δε θα φανεί ως ήττα τους. 
Συγκεκριμένα, η πλατφόρμα που θα προτείνει η κυβέρνηση προβλέπει πρόγραμμα-γέφυρα που θα ισχύει μέχρι το τέλος Αυγούστου και κινείται σε 4 βασικούς άξονες: αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, μείωση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα, χρησιμοποίηση των κονδυλίων του ΤΧΣ για την εξυγίανση των «κόκκινων» δανείων και τις μεταρρυθμίσεις, όπως θα τις θέσει η κυβέρνηση σε συνεργασία με τον ΟΟΣΑ. 
Πιο αναλυτικά, ελληνική πρόταση των 4 αξόνων που θα παρουσιαστεί στο Eurogroup της Τετάρτης είναι:
1) Πρόγραμμα - «γέφυρα» έως τέλος Αυγούστου στο οποίο θα εμπεριέχεται το 70% των δεσμεύσεων του MoU, με το υπόλοιπο 30%, είτε να καταργούνται είτε να αντικαθίστανται με δέκα μεταρρυθμίσεις που θα προταθούν από την ελληνική πλευρά σε συνεργασία με τον ΟΟΣΑ. 
2) Δραστική μείωση του στόχου για τα πρωτογενή πλεονάσματα. Η Αθήνα δεν αποδέχεται πρωτογενές πλεόνασμα 3% του ΑΕΠ για το 2015, αλλά θα φτάσουν κατ' ανώτατο όριο στο 1,5% του ΑΕΠ, όπως και το 2014.
3) Διευθέτηση του χρέους με swaps και «άληκτα» ομόλογα που βρίσκουν υποστήριξη και στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
4) Μέτρα για την άμεση αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.
Η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί αυτονόητο ότι πρέπει να της δοθούν τα 1,9 δισ. που αποτελούν μέρος από τα κέρδη των ευρωπαϊκών τραπεζών από ελληνικά ομόλογα. Για το διάστημα της παράτασης, η Ελλάδα θα αντλεί ρευστότητα με επιπλέον εκδόσεις εντόκων γραμματίων έως 8 δισ. ευρώ και ένα μέρος της δόσης των 7,2 δισ. ευρώ. Επίσης, θα προβλέπεται και η αξιοποίηση των 11 δισ. ευρώ για την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου