Δευτέρα 9 Φεβρουαρίου 2015

Η χώρα έρμαιο της παγκόσμιας αισχροκερδοσκοπίας





Γιώργου Βάμβουκα Kontra News Δευτέρα 09/02/15
Οι παλινωδίες και η πολυγλωσσία στην άσκηση της συνολικής οικονομικής πολιτικής από τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου του ΣΥΡΙΖΑ, δημιούργησαν αρνητικές προσδοκίες στις διεθνείς χρηματαγορές, με ανησυχητικό επακόλουθο την υποβάθμιση της Ελλάδας από Β σε Β- από την Standard and Poor’s την Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου του 2015. Βέβαιο είναι ότι τις επόμενες βδομάδες, η χώρα μας θα υποβαθμιστεί και από τους Moody’s και Fitch, που μαζί με την Standard and Poor’s, συνιστούν τους σημαντικότερους διεθνείς οίκους αξιολόγησης. Αν και η υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από Β σε Β-, χαρακτηρίζεται οριακή και τα ελληνικά ομόλογα εξακολουθούν να ανήκουν στην κατηγορία των “σκουπιδιών” (junk bonds), εντούτοις η υποβάθμιση αυτή συντελεί στην περαιτέρω επιδείνωση των βραχυπρόθεσμων προοπτικών της εθνικής μας οικονομίας, με αναπόφευκτη συνέπεια τη διεύρυνση των spreads των ελληνικών κρατικών ομολόγων, καθιστώντας έτσι την Ελλάδα θήραμα στα γαμψά νύχια των διεθνών αισχροκερδοσκόπων.
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία, ότι, η άθλια δημοσιονομική κατάσταση της χώρας, σε συνδυασμό με την αδυναμία του εγχώριου πολιτικού συστήματος να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τη διαιωνιζόμενη κρίση χρέους, αποτελούν βούτυρο στο ψωμί της παγκόσμιας κερδοσκοπίας.
Όσοι γνωρίζουν πρόσωπα και καταστάσεις και κυρίως ξέρουν να αξιολογούν βιογραφικά, αντιλαμβάνονται ότι το κυβερνητικό οικονομικό επιτελείο, που επέλεξε ο κ. Τσίπρας για να διαχειριστεί τις τύχες της ελληνικής οικονομίας και ιδίως να εξυγιάνει τα Δημόσια Οικονομικά, είναι περιορισμένων τεχνοκρατικών ικανοτήτων, με ανεπαρκές επιστημονικό έργο στο πεδίο της δημοσιονομικής πολιτικής.
Όλοι μας ενθυμούμαστε ότι στο κοντινό παρελθόν, οι οικονομολόγοι του ΣΥΡΙΖΑ έλεγαν στους πολίτες, πως το χρέος μπορεί να κουρευτεί και αν ανέλθουν κυβερνητική εξουσία θα το ψαλίδιζαν την επόμενη μέρα. Σήμερα είναι κυβέρνηση και πριν καλά-καλά κάτσουν στις υπουργικές τους καρέκλες, ο ΣΥΡΙΖΑ δια στόματος του κυρίου Βαρουφάκη κάνει τούμπα και αποδέχεται ότι το χρέος δεν πρόκειται να κουρευτεί. Από τη στήλη αυτή, σε επανειλημμένες αναλύσεις είχαμε επισημάνει, ότι, η διάρθρωση του ελληνικού δημοσίου χρέους και η ανατροφοδοτούμενη δυναμική του ιδίου του χρέους, αποτελούν τους ουσιαστικούς ανασχετικούς παράγοντες για ένα τρίτο κούρεμα του χρέους.
Και μια τελευταία παρατήρηση, αναφορικά με την ποιότητα και την επιστημονική επάρκεια του νεόφερτου κυβερνητικού οικονομικού επιτελείου. Στις 19.6.2014 σε άρθρο μου από τη θέση αυτή, με τίτλο “Γλείφτες και δικομματικοί μασόνοι καταδυναστεύουν τη χώρα”, έγραφα τα εξής χαρακτηριστικά: «…Ένας από τους σημαντικότερους κρίκους του κυβερνητικού οικονομικού επιτελείου, είναι ο πρόεδρος του ΣΟΕ (Συμβούλιο Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων) του υπουργείου Οικονομικών. Σύμφωνα με το οργανόγραμμα του υπουργείου Οικονομικών, ο πρόεδρος του ΣΟΕ είναι ένα σκαλί κάτω από τον υπουργό. Σε πολλές διεθνείς συσκέψεις και επιτροπές, ο πρόεδρος του ΣΟΕ εξουσιοδοτείται να υποκαθιστά τον εκάστοτε υπουργό Οικονομικών… Προχθές η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι ο αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιά  κ. Χριστόδουλος Στεφανάδης, διορίστηκε πρόεδρος του ΣΟΕ στο υπουργείο Οικονομικών. Προσωπικά του ευχόμαστε επιτυχία στο σημαντικό έργο που αναλαμβάνει. Ωστόσο, ο συγκεκριμένος πανεπιστημιακός είναι τελείως ακατάλληλος για το ζωτικής σημασίας πόστο που επιλέγηκε. Από το βιογραφικό του προκύπτει ότι ο κ. Στεφανάδης είναι άσχετος με το επιστημονικό αντικείμενο των Δημοσίων Οικονομικών… Ο κ. Στεφανάδης δεν έχει δημοσιεύσει ούτε μια επιστημονική εργασία σε κάποιο διεθνές επιστημονικό περιοδικό για τα καυτά δημοσιονομικά προβλήματα της χώρας, όπως είναι τα αίτια που προκαλούν τη διαχρονική αύξηση του δημοσίου χρέους και τη διόγκωση των κρατικών ελλειμμάτων».

Ως γνωστόν, μετά από μερικούς μήνες ο κ. Στεφανάδης υπέβαλε την παραίτησή του από τη θέση του προέδρου του ΣΟΕ, για λόγους που μάλλον σχετίζονταν με την αδυναμία του, να ανταποκριθεί στο βαρύ έργο που του είχε ανατεθεί. Για το εξαιρετικής σημασίας πόστο του προέδρου του ΣΟΕ, πριν μερικές μέρες ο κ. Τσίπρας επέλεξε κάποιον Γεώργιο Χουλιαράκη. Εξετάζοντας το βιογραφικό του κ. Χουλιαράκη, διαπίστωσα ότι το μεγάλο του προσόν είναι ότι τα τελευταία χρόνια ήταν visiting scholar στην Τράπεζα της Ελλάδας. Δηλαδή, θεσιθήρας του δικομματικού καθεστώτος ΠΑΣΟΚ - ΝΔ. Η περίπτωσή του μου θυμίζει Στεφανάδη. Και ο κοινός νους εύλογα θα διερωτηθεί: Εφόσον άτομα σαν τους κυρίους Στεφανάδη και Χουλιαράκη, που θεωρούνται ανίδεα με το γνωστικό αντικείμενο των Δημοσίων Οικονομικών, πώς και ποιοι τους επιλέγουν και τους τοποθετούν σε τόσο καίριας σημασίας κρατικές θέσεις;
«Τα καθήκοντα του προέδρου του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων αναλαμβάνει ο καθηγητής του πανεπιστημίου του Μάντσεστερ Γιώργος Χουλιαράκης, διαδεχόμενος τον Τάσο Αναστασάτο, ο οποίος αποχωρεί από το υπουργείο οικονομικών.
Ο κ. Χουλιαράκης κατέχει πτυχίο οικονομικών από το Πανεπιστήμιο Αθηνών, μεταπτυχιακό δίπλωμα στα οικονομικά από το πανεπιστήμιο του Λονδίνου, ενώ εκπόνησε τη διδακτορική του διατριβή επίσης στα οικονομικά στο πανεπιστήμιο του Γουόρικ.
Δίδαξε επίσης οικονομικά στο Πανεπιστήμιο του Έσσεξ και υπήρξε επιστημονικός συνεργάτης στο Ινστιτούτο για την Απασχόληση του Πανεπιστημίου του Γουόρικ, ενώ τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν μακροοικονομία, οικονομική ιστορία, οικονομικά της απασχόλησης και οικονομικά των νομισματικών ενώσεων».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου