Τρίτη 7 Οκτωβρίου 2014

ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΙ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΣΤΟ 1/2 ΤΗΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΗΣ ΑΞΙΑΣ ΤΟΥΣ




Αναδημοσίευση από Iskra Τετάρτη 8/10/14
ΣΤΟ ΣΦΥΡΙ ΓΙΑ ΧΡΕΗ ΚΑΙ ΓΙΑ ΕΝΑ ΚΟΜΜΑΤΙ ΨΩΜΙ ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ
ΕΠΟΜΕΝΟ ΒΗΜΑ Η ΑΡΣΗ ΚΑΘΕ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΣΤΙΣ ΠΡΩΤΕΣ ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ
Το τελειωτικό χτύπημα στη μικρομεσαία ακίνητη περιουσία εκατοντάδων χιλιάδων υπερχρεωμένων νοικοκυριών αποφάσισαν να δώσουν η κυβέρνηση και η τρόικα, καθώς πηγή του υπουργείου Οικονομικών δήλωσε την Τρίτη (7/10) πως το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και το κλιμάκιο της τρόικας συμφώνησαν στο θέμα των πλειστηριασμών ακινήτων, οι οποίοι, σύμφωνα με τις διατάξεις του νέου Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, θα μπορούν να γίνονται με τιμή εκκίνησης στα 2/3 της αντικειμενικής τους αξίας και στη συνέχεια την τιμή να μπορεί να πέσει μέχρι και το μισό της αντικειμενικής αξίας.
ΔΗΜΕΥΣΗ ΑΚΙΝΗΤΩΝ
Η παραπάνω συμφωνία της συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και των δανειστών αποτελεί ένα ακόμα βήμα προς την ουσιαστική δήμευση της ακίνητης περιουσίας των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων, ενώ επόμενη κίνηση της κυβέρνησης θα είναι η άρση κάθε προστασίας για την πρώτη κατοικία, όπως προωθεί με αντισυνταγματικές μεθοδεύσεις η τρόικα στην Κύπρο.
Σύμφωνα με το συγκεκριμένο στέλεχος του ΥΠΟΙΚ, η διαδικασία που συμφωνήθηκε προβλέπει πρώτη τιμή στα 2/3 της αντικειμενικής αξίας, ενώ στη συνέχεια, και υπό προϋποθέσεις, η τιμή μπορεί να φτάσει στο μισό αυτής της αξίας (για το θέμα θα υπάρξουν διευκρινήσεις από το υπουργείο Δικαιοσύνης) και μετά θα αναλάβει η Δικαιοσύνη.
Όπως δήλωσε το στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, το μεγάλο πρόβλημα στην αγορά ακινήτων σήμερα, μετά την κάθετη πτώση της ζήτησης, είναι πως δεν υπάρχουν τιμές αγοράς. Το γεγονός αυτό, δημιουργεί προβλήματα και στις προσπάθειες του υπουργείου Οικονομικών για την εναρμόνιση αγοραίων και αντικειμενικών αξιών. Στη συγκεκριμένη κατεύθυνση, έχει συσταθεί ειδική επιτροπή, προκειμένου να δημιουργήσει βάση δεδομένων με τις τιμές αγοράς έως το 2016. Παράλληλα, κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών, ενώ διαψεύδουν δημοσιεύματα για ενδεχόμενο οριζόντιας μείωσης των αντικειμενικών αξιών νωρίτερα, επιβεβαιώνουν, όμως, ότι καταβάλλεται προσπάθεια για επίσπευση της διαδικασίας εξορθολογισμού των αντικειμενικών αξιών
Αυτός ο επικείμενος “εξορθολογισμός” των αντικειμενικών αξιών θα οδηγήσει σε δραστική έως δραστικότατη μείωσή τους, πράγμα που θα έχει ως συνέπεια να μπορεί να εκποιούνται “τζάμπα” από τράπεζες, εφορίες, ασφαλιστικά ταμεία, ΔΕΚΟ κλπ τα ακίνητα των πολιτών.  
ΜΑΖΙΚΟΙ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΙ ΑΚΙΝΗΤΩΝ. ΤΟ “ΤΕΛΟΣ” ΤΗΣ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΑΣ ΑΚΙΝΗΤΗΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ. ΓΕΝΙΚΟ ΞΕΣΠΙΤΩΜΑ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΩΝ!  
Η κατάσταση αυτή θα προσλάβει ακόμα πιο εφιαλτικές διαστάσεις εφ' όσον αρθεί κάθε προστασία της πρώτης κατοικίας, της οποίας η “προστασία” μέχρι 200.000 ευρώ λήγει στις 31/12/2014.  
Όλα δείχνουν ότι η τρόικα προωθεί ταχύτατα, σε αγαστή συνεργασία με το εγχώριο πολιτικό κατεστημένο, μια μεγάλη απαξίωση των ακινήτων στη χώρα και την απαλλοτρίωση της μικρομεσαίας ακίνητης ιδιοκτησίας, ως θεμελιώδη νέα φάση του οργανωμένου σχεδίου της εσωτερικής υποτίμησης.
Η τρόικα αλλά και οι εγχώριοι μνημονιακοί κύκλοι θεωρούν ότι στην Ελλάδα αλλά και στην Κύπρο υπάρχει αδικαιολόγητα (!) εκτεταμένη ιδιοκατοίκηση, ενώ είναι απαραδέκτως ευρεία και η κατοχή μικρομεσαίας ακίνητης περιουσίας, τα οποία συνιστούν το μεγαλύτερο μέρος του εναπομείναντος πλούτου των νοικοκυριών.
Ταυτόχρονα, τρόικα και εγχώριο κατεστημένο θεωρούν ότι τα ακίνητα στη χώρα είναι πολύ ακριβά, προσαυξάνουν κατά "μη ανταγωνιστικό" τρόπο το κόστος για τις επενδύσεις και την οικονομία και επομένως οι τιμές τους πρέπει να καταρρεύσουν, πράγμα που για να συμβεί πρέπει να προχωρήσουν μαζικές εκποιήσεις ακινήτων, οι οποίες ταυτόχρονα θα εξυπηρετήσουν τις ορέξεις των πιστωτών για την αποπληρωμή των δανείων τους (έστω μεγάλου μέρους τους).
Αυτήν την ώρα ο τόπος χρειάζεται ένα μεγάλο κίνημα που θα συνδέει τον αγώνα κατά του ΕΝΦΙΑ με τον αγώνα ενάντια στις απαλλοτριώσεις σπιτιών και μικρομεσαίων περιουσιών.

ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ ΕΚΤΑΚΤΗ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ ΣΤΟ ΥΠΟΙΚ ΜΕ ΤΗΝ ΤΡΟΪΚΑ
Έκτακτη διαπραγμάτευση της τρόικας με τον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη βρίσκεται σε εξέλιξη από τις 9:00 το βράδυ της Τρίτης (7/10). Σύμφωνα με πληροφορίες αντικείμενο της διαπραγμάτευσης είναι η ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία αλλά και το ζήτημα της διευθέτησης των «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων, αφού το κυβερνητικό σχέδιο έχει κολλήσει στην τρόικα.
Ζητούμενο για την ελληνική πλευρά είναι το θέμα της ρύθμισης των οφειλών ειδικά προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία να κλείσει το ταχύτερο δυνατόν έτσι ώστε  οι ρυθμίσεις να τεθούν σε εφαρμογή ακόμη και μέσα στον μήνα.
Όπως έχει γίνει γνωστό στη συνάντηση συμμετέχουν εκτός από τον Γκ. Χαρδούβελη, ο υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Δένδιας, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, o σύμβουλος του πρωθυπουργού Σταύρος Παπασταύρου και από την πλευρά της τρόικας παρόντες είναι οι Κοστέλο και Μαζούχ.
Τετάρτη 8 Οκτωβρίου 2014


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου