Πέμπτη 1 Μαΐου 2014

Μα για...Δημοκρατία θα μιλάμε τώρα; - της Κλεοπάτρας Λαυκιώτου



Εδώ γελάμε προκαταβολικά.

     Και μας  δίνει τις «λύσεις» η   NED: Το Εθνικό Κληροδότημα για τη Δημοκρατία (National Endowment for Democracy).
     Αν ανήκετε σ’ αυτούς που ανησυχούν για την επικρατούσα κατάσταση, για το μέλλον μας και για το μέλλον των επερχόμενων γενεών, υπάρχει τρόπος να ηρεμήσετε και να αφεθείτε κάτω από τη σκέπη της NΕD, της «παγκόσμιας κυβέρνησης», που «φροντίζει» και δρα  πριν από σας για σας, «αθόρυβα» κι «ανώδυνα».
      Μην ακούτε όλους αυτούς τους κινδυνολόγους που αναφέρονται σε κατάργηση της Δημοκρατίας, των Δικαιωμάτων, της Υγείας, της Παιδείας, της Εργασίας.
      Μην ανησυχείτε γι’ αυτό που ζείτε κάθε μέρα στο «πετσί» σας. Όλα είναι υπό.... έλεγχο.
      Με αφορμή τα γεγονότα στην Ουκρανία και ένα άρθρο του Περικλή Κοροβέση στην Εφημερίδα των Συντακτών, θελήσαμε να φωτίσουμε το «θεάρεστο» έργο αυτής της οργάνωσης.
       Έχει απλωμένα τα πλοκάμια της σε Ε.Ε., Αγγλία, Αυστραλία, Αραβικές χώρες, Αφρική, Λατινική Αμερική, Ασία (σε 90 χώρες συνολικά), με πρωτοβουλία της  ιδρύθηκε η Παγκόσμια κίνηση για τη Δημοκρατία (World Movement for Democracy), που αποτελεί το Δίκτυο των Δικτύων, όπως υπερηφανεύονται οι ιδρυτές της και χρηματοδοτείται από το Αμερικανικό Κογκρέσο.
       Διεισδύει σε Μ.Κ.Ο., συνδικάτα, αντιπολιτευόμενα κόμματα, ΜΜΕ, ποικίλου περιεχομένου οργανώσεις, φοιτητικούς συλλόγους, προωθώντας θέσεις ακραίου φιλελευθερισμού και τα συμφέροντα των αγορών, που πρέπει να αντικαταστήσουν το κράτος και να επιβάλουν τις ιδιωτικές επενδύσεις.  
       Όσες κυβερνήσεις κριθούν ανυπάκουες, αν και λαοπρόβλητες, ανατρέπονται (Σαντινίστας στη Νικαράγουα το 1990, το πραξικόπημα εναντίον του Αριστίντ της Αϊτής και του Τσάβες στη Βενεζουέλα, οι κυβερνήσεις της Μογγολίας, της Βουλγαρίας και της Αλβανίας).
       Σήμερα, η NED κινεί τα πλοκάμια της σε Βενεζουέλα και Ουκρανία, στηριγμένη σε νεοναζιστικά μορφώματα και μισθοφόρους.
       Στο λογότυπο της ιστοσελίδας της αναγράφεται: Supporting freedom around the world (Υποστηρίζοντας την ελευθερία σ’ όλο τον κόσμο), 30 χρόνια: 1983-2013.
      
       Παρατηρήστε τις αξίες, που με δήθεν υποστηρικτικά προγράμματα, προασπίζονται:
        ·   Τα  ανθρώπινα δικαιώματα και την έννομη τάξη
        ·   Την ελευθερία της πληροφορίας και την ανεξαρτησία των μέσων ενημέρωσης
        ·   Τη δημοκρατική επίλυση των συγκρούσεων
        ·   Την υπευθυνότητα και τη διαφάνεια
        ·   Τη δημόσια εκπαίδευση
        ·   Την ελευθερία των συνεργασιών
        ·  Τις δημοκρατικές ιδέες και αξίες
        ·  Την ενίσχυση των δημόσιων οργανισμών, των δημοκρατικών πολιτικών διαδικασιών και   ιδρυμάτων
        · Την  τόνωση της οικονομίας που βασίζεται στη φιλελεύθερη αγορά.
        Επομένως, δεν υπάρχει λόγος ν’ ανησυχούμε για τις εξελίξεις στη χώρα μας, σε κάθε τομέα και επίπεδο. Είναι όλα τακτοποιημένα  και ρυθμισμένα από «ανθρώπους» που τα έχουν μελετήσει, για να μην «κουράζονται» και «μοχθούν» οι κυβερνήσεις και προπαντός οι λαοί.

Ας αφήσουμε τ’αστεία κι ας σοβαρευτούμε.
     
      Μήπως ήρθε η ώρα να αναρωτηθούμε σοβαρά ποια Δημοκρατία μάς «πουλάνε»;
      Πού είναι τα δικαιώματα που διεκδίκησαν οι εξεγερμένοι εργάτες στο Σικάγο την Πρωτομαγιά του 1886, για 8ωρη εργασία και καλύτερες συνθήκες δουλειάς και διαβίωσης, που κερδήθηκαν και με άλλους μακροχρόνιους και αιματηρούς αγώνες;
      Για ποια δουλειά, ποια ξεκούραση, ποια δικαιώματα μπορούμε να μιλήσουμε σήμερα, ενόψει  του νέου Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Σταθερότητας (2015-2018), που κατατίθεται για ψήφιση στη Βουλή, με διαδικασίες κατεπείγοντος και που προβλέπει σκληρή λιτότητα και πλήρη διάλυση του ασφαλιστικού τοπίου, των εργασιακών σχέσεων και των υπολειμμάτων των προνοιακών δομών;
      Μήπως Δεν είναι Δημοκρατία μόνο οι εκλογές (βρίσκονται, άλλωστε, στο άμεσο μέλλον αρκετές εκλογικές αναμετρήσεις), αλλά και η Αρχή της Λαϊκής Κυριαρχίας που προβλέπεται και από το Σύνταγμα, για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων μας, με ποικίλους τρόπους;
     Μήπως Δεν είναι Δημοκρατία μόνο η συστράτευση με κόμματα;
     Μήπως είναι πια καιρός να αναθεωρήσουμε τον τρόπο σκέψης και στάσης ζωής, ως άτομα και ως κοινωνία και να αναζητήσουμε τον τρόπο που θα ενωθούμε, θα αντισταθούμε και θα καθορίσουμε Εμείς τη ζωή μας;

                            Ας τελειώνουμε, επιτέλους, με τις όποιες ψευδαισθήσεις.
Οι εξουσίες δεν συνετίζονται, οι εξουσίες ανατρέπονται.



                                                                                              Κλεοπάτρα Λαυκιώτου, 30-4-2014


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου