Τετάρτη 23 Απριλίου 2014

Περί.. ...ελευθερίας. - του Μ.Ανδρεάκου


    Για κάποιους ο Τζον Λοκ, υπήρξε ο πρόδρομος του φιλελευθερισμού, ενώ για άλλους, υπήρξε ο θεμελιωτής του. Και στη μια στην άλλη περίπτωση, υπήρξε αυτός που έθεσε τις φιλοσοφικές βάσεις της ανθρώπινης….ελευθερίας σε όλες τις μορφές της: την ελευθερία της επιχείρησης,  την ελευθερία του εμπορίου, την ελευθερία του ανταγωνισμού, την ελευθερία των συμβάσεων. Και φυσικά την ελευθερία των επενδύσεων.
     Και επειδή υπήρξε φιλόσοφος και έπρεπε να φιλοσοφεί απρόσκοπτα, οι κακές γλώσσες του καταμαρτυρούν ότι επένδυσε τις οικονομίες του σε μετοχές της Βασιλικής Εταιρείας της Αφρικής. Αυτή την καλή και επικερδής επιχείρηση που αιχμαλώτιζε σκλάβους στην Αφρική και τους πουλούσε ως δούλους στις φυτείες της Αμερικής.
      Μετά τρεις αιώνες περίπου, ξανά στο Ευρωπαϊκό – και όχι μόνο- προσκήνιο, οι τέσσερεις (4) ελευθερίες, κατάλληλα επικαιροποιημένες: ελευθερία στη διακίνηση εμπορευμάτων, ελευθερία στη διακίνηση υπηρεσιών, ελευθερία στην αγορά εργασίας, ελευθερία στη μετακίνηση κεφαλαίων. Και προπαντός, ελευθερία στις ατομικές συμβάσεις εργασίας, σε αντίθεση με τις συλλογικές που ……περιορίζουν την δημιουργικότητα του ατόμου.
      Τόση πολύ ελευθερία πλέον δεν αντέχεται!! Και άρχισε ο κόσμος να πηδάει από τα μπαλκόνια!!! Μόνο στην Ελλάδα έως σήμερα υπολογίζονται πάνω από 5000 άτομα, αρνητές της ελευθερίας!!!!!


                    Μιχάλης Ανδρεάκος                            23 Απρίλη 2014                                 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου